Denaihati

Harimau Malaya

Tuesday 10 June 2014

selamat tengahari

Assalammualaikum n selamat tengah hari u all...masak pe je arie nie?aye masak simple simple je...masak singgang ikan kembong...wahhh...mkn ngan nasi panas pon sungguh menyelerakan...nyum nyum nyummmmm....senang je masaknya..xyah tumis n xyah pon buh minyak u all..cmanya gegebus je...meh aye nk ajo cecaranya....

bawang putih + bawang merah +kunyit idop+cili padi (if nk pedas...boh la ikot ska...) +asam keping (hiris hiris je suma tuh) nk buh lengkuas pon leh...tp aye xbape gemo nk buh lengkuas...hurmmm...then gebus, da mengelegak...suk kan garam n gaul gaul bagi sebati then last skali bawu sukkan ikan..tp jgn lelama...ikan hancur nanti...agak agak mata ikan da kaler putih..tutup ler api gas ye...mudah n senangkan...xyah nk tumis tumis..mam ngan nasi yang suam suam suku panas pon ok...dap..laju je makannya...

nie ha mam ngan sotong masak itam kali..wahhhhhhhh...lazat n menyelerakan...


serbuk kunyit + serbuk daging +bawang putih+bawang merah+cili kering +air n garam..nie nk kabo gak nie...kan kat sotong tuh ade itam yang dakwat die tuh..xyah ler dibuang...cma dibersihkan jer taw..tuh yg kuah die nmpak itam tuh...


memula gegaulkan sotong ngan serbuk kunyit n serbu daging ckit n garam...gaul...masukan sotong dlu n biokan kejap then masukan bawang putih + bawang merah  + cili sikit ( cili kering yg da giling tuh) then masukan air skit... taraaaaaaaaaaaaa...da siap..cuba taw...emang sedapppp...laju jer makan...



No comments:

Post a Comment

WOW...BESTNYA BERD'HAQO...BEAUTY GITU YOU ALL

Assalammualaikum...Hai uall...Suka Chepidah nak kongsikan barang baik nie.Pada mulanya sekadar suka suka mencuba jer produk D'haqo nie ...